Reguli și recomandări pentru aranjarea mesei cu stil

În zilele noastre, nu prea mai urmărim regulile pentru aranjarea mesei, deoarece munca ne ocupă mult din timp și de cele mai multe ori ajungem să comandăm mâncarea la pachet, în veșnicele ambalaje de unică folosință. Plăcerea de a mânca scade, la fel și bucuria de a petrece timp de calitate cu prietenii sau cu tine însuți, în fața unei mese frumos aranjate.

Mâncarea trebuie să fie o bucurie și un răsfăț, indiferent de bucatele preparate. Așadar, ideal ar fi ca orice prânz sau cină să fie luate în tihnă, pe o masă frumos aranjată. Asta vă va da un sentiment de bine, vă garantăm.

Desigur, în tumultul zilelelor de muncă, nu vom avea mereu timp să aranjăm masa sau poate nici măcar să luăm un prânz decent. Dar important este ca, de fiecare dată când avem ocazia, să profităm și să ne tratăm cu mai mult respect. Lucrurile mici ne fac viața mai frumoasă și contribuie la ceea ce numim un stil de viață sănătos, cu mai puțin stres și cu mai multă bucurie pentru fiecare moment.

Indiferent că luați masa în familie sau organizați o cină festivă, sunt câteva reguli pentru aranjarea mesei pe care e bine să le respectați. Astfel, vă vor intra în obișnuință. Nu păstrați vesela bună sau tacâmurile din argint pentru sărbători. Bucurați-vă de lucrurile bune pe care le aveți și investiți mereu în calitatea lor. Practic, asta înseamnă să vă pese de calitatea propriului trai.

Reguli pentru aranjarea mesei cu stil

Când aranjați masa, începeți cu fața de masă sau suportul pentru farfurii individual. Niciodată să nu așezați farfuria direct pe masa goală! Vă recomandăm aceste seturi de tacămuri ce vor impresia orice invitat.

Urmează, apoi, să aranjați farfuriile, în funcție de preparatele pe care le veți servi. Noi vom explica regulile pentru o cină completă, cu supă, antreu, fel principal și desert.
Prima este farfuria de serviciu pe care nu vom servi niciun fel de mâncare. Ea e doar un suport pentru restul veselei, urmată de farfuria pentru felul principal, peste care se așază farfuria pentru antreuri și bolul pentru supă. Șervetul, de preferat din pânză, poate fi așezat deasupra farfuriilor sau în partea stângă.

Tacâmurile trebuie aranjate în funcție de cum vor fi folosite. Evident, în primul rând aveți nevoie de tacâmuri de calitate.

Fiecare fel de mâncare va avea propriul tacâm. Regula spune că tacâmurile se vor folosi de la dreapta la stânga, așa încât tacâmul de lângă farfurie va fi pentru ultimul fel de mâncare servit la masă. Astfel, în dreapta farfuriei vom așeza cuțitele, cu lama spre interior, în ordinea în care se vor folosi la masă. Lingura pentru supă va fi poziționată tot în dreapta, lângă cuțite. Furculițele se pun în stânga farfuriilor, după aceeași regulă a ordinii folosirii lor. Furculița și lingurița pentru desert vor fi așezate deasupra farfurii, paralel cu acestea. Furculița va sta îndreptată cu vârful spre dreapta, iar lingurița cu vârful spre stânga, imediat deasupra furculiței.

Paharul de apa va fi poziționat în dreapta farfuriei, deasupra cuțitelor, urmat de paharul pentru vin alb și ultimul va fi cel pentru vin roșu. Mai jos aveți recomandările noastre de pahare.

 • Set 2 pahare vin Old Country Roses

  250lei
  Citește mai mult

Alte detalii

Desigur, în funcție de cina pe care o organizați, elementele de pe masă pot fi diverse: farfuria și cuțitul pentru unt, tacâmuri speciale pentru pește, crustacee, melci etc. Dacă organizați o cină cu pretenții, atunci veți avea grija ca băturile aperitiv (șampanie, cocktailuri, bere etc.) să fie servite în paharele potrivite, înainte ca invitații să se așeze la masă, într-o zonă diferită. Același lucru e valabil și în cazul băturilor digestive (lichior, cognac etc.) care vor fi servite, de asemenea, în pahare speciale, într-o zonă diferită de cea în care s-a luat cina. Și nu uitați accesoriile, de regulă ele fac diferența.

 • Carafa cu maner si capac argintat

  Carafa cu maner si capac argintat

  575lei
  Citește mai mult

Aveți grijă și la detaliile decorative, foarte importante de altfel. O vază cu flori proaspete și unul-două sfeșnice vor transforma masa ta într-o cină demnă de casele regale.

Urmăriți-ne și pe pagina de Facebook pentru mai multe noutăți și idei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *