AZAY sustine Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor [Noaptea Muzeelor 2017]

Noaptea Muzeelor 2017 Asociația Culturala Patrimoniu pentru Viitor
Noaptea Muzeelor 2017 – Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor

Asociația anunță colaborarea cu trei mari instituții de cultură pentru promovarea educației continue și sprijinirea patrimoniului. În preajma noii ediții de Noaptea Muzeelor, vă prezentăm în cele ce urmează programele pregătite de Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” al Academiei Române, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

„Cap de copil”, de Constantin Brâncuși, expus pentru 10 ore

La Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. D. Furnică Minovici” este pregătită o surpriză pentru iubitorii de frumos. Academia Română prezintă una dintre foarte puținele lucrări realizate de Constantin Brâncuși (1876-1957) aflate în România: sculptura „Cap de copil”.

Lucrarea va fi expusă pentru 10 ore la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. D. Furnică Minovici” al Academiei Române. „Cap de copil” aparține Academiei Române și face parte din colecția donată de acad. G. Oprescu. Lucrarea a fost realizată în 1906, într-o perioadă de efervescență pentru creația lui Constantin Brâncuși, inițiatorul unanim recunoscut al sculpturii moderne. De dimensiuni relativ reduse (36 x 26 x 8 cm), aceasta este turnată în bronz în atelierul parizian al lui Claude Valsuani, cu puțin înainte de elaborarea celebrei „Domnișoara Pogany“.

„Cap de copil” face parte din ciclul francez al sculptorului Constantin Brâncuși din timpul uceniciei sale în preajma maestrului Auguste Rodin (1840-1917). Statueta „Cap de copil“ este înscrisă în categoria „Tezaur” a Patrimoniului Național Mobil și va reintra în circuit public odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare la imobilul ce va găzdui Muzeul de Artă al Academiei Romane „Acad. G. Oprescu”.

Alte puncte de interes:

  • cea mai numeroasă colecție de vitralii din București;
  • grădina de inspirație italiană iluminată pe timp de noapte;
  • piesele de mobilier din ateliere vestite.

Puteți afla mai multe despre câteva obiecte din colecția muzeului prin lectura electronică a QR (Quick Response) code-urilor în timpul vizitei.

Când: 20 mai, între 16.00 – 02.00

Unde: Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. D. Furnică Minovici“, Str. Dr. N. Minovici, Nr. 3, București (punct de reper Fântâna Miorița)

Cum: acces gratuit; Contact: Telefon: (021) 665 73 34; E-mail: mava@minovici.ro

   

 

“Istorii pe hartă”

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi este o prezenţă inedită în peisajul muzeistic al ţării, constituindu-se ca un unicat pe plan sud-est european. Întreaga clădire adăpostește numai în spaţiile de expunere 800 de hărţi, gravuri, desene, litografii precum şi o serie de obiecte specifice tematicii muzeului. Exponatele sunt dispuse în cele 16 săli într-o suită ce respectă latură ştiinţifică îmbinată în mod armonios cu cea artistică, reuşind să pună astfel în valoare evoluţia istorică a realizărilor cartografice pe întregul mapamond şi, mai ales, a celor care se referă la spaţiul geografic al ţării noastre. Prezentarea exponatelor pentru valorificarea potențialului lor educativ este sprijinită de Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune de Noaptea Muzeelor o  vânătoare de indicii, acompaniată de concert de jazz, chitară clasică, o mini-expoziție de cărți de artist și ateliere de făcut busole, pentru copii (și nu numai)

Răspunzând întrebărilor și indiciilor propuse muzeografi, veți putea descoperi hărți și povești despre hărți: de la cea mai veche hartă la cei mai importanți cartografi și multe altele.

De asemenea, editura franceză Transignum prezintă  A(r)TLAS – o expoziție de carte de artist în care veți întâlni nume precum Alain Lance – Wanda Mihuleac, Lambert Schleckter – Marilena Preda-Sanc, Gilbert Lascault – Ghislaine Escande etc.

Cafeneaua Nopții Muzeelor 2017 vă așteaptă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi! În intervalul 16 – 20 mai, între orele 10.00 – 20.00, M60 deschide un spațiu prietenos pentru a savura cafeaua la Muzeu.

Unde: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Str. Londra, Nr. 39, București

Când: 20 mai, între 18.00 – 1.00, astfel:

În curte – 19.00 – 20.00 – harta mirodeniilor, pentru preșcolari (înscriere la educatielbt@gmail.com);

20.00 – 22.00 – ateliere de făcut busole;

concert de jazz pe terasă începând cu ora 21.00.

În muzeu – vânătoare de indicii și concert de chitară clasică care va începe în jurul orei 21.00. Concertele se vor repeta la intervale regulate de timp.

Cum: acces gratuit

Contact: Telefon: 0740 220 202; E-mail: comunicare@muzeulhartilor.ro

 

 

 

 

 

 

 

Muzeu3017. Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI 

Încă din anul 2009, Rețeaua Naționala a Muzeelor din România a devenit oficial organizatorul evenimentului internațional Noaptea Muzeelor. De atunci, numărul vizitatorilor a crescut anual ajungând la recorduri de peste 700.000 în toată țara (2016). Organizația a reușit transformarea în timp a brandului într-un festival al creativității, al inovației și al experimentelor artistice.

În această logică, Rețeaua Națională a Muzeelor din România propune încă o inovație și în acest an. Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” susține la rândul ei inovațiile la nivelul expunerii și a relaționării dintre obiectele expuse și vizitatori dintr-un muzeu. Având viziunea orientată spre o educare permenantă a vizitatorilor din muzee, Asociația sprijină totodată eforturile unei entități muzeale de a deveni sustenabilă.

Astfel vă propunem și o vizită într-un spațiu muzeal neconvențional. Muzeu3017. Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI ne oferă posibilitatea de a părăsi în siguranță familiarul pentru a ne putea privi pe noi înșine cu ochii altuia și a încerca să îl privim pe celălalt cu ochii lui. Se folosește LOCUIREA ca o LUPĂ cu ajutorul căreia putem privi și înțelege probleme profunde ale României la început de secol XXI: segregarea socială și spațială, dreptul la locuire, presiunea „succesului social” exprimat în achiziționarea și decorarea locuinței personale, retragerea clasei de mijloc în „gated communities” și apariția unui discurs despre „pericolul” locuirii urbane, consumul accelerat mereu în căutarea „noului”, devalorizarea „vechiului” și a trecutului perceput, spun antropologii, ca o „murdărie simbolică”.

Expoziția descrisă în paragraful anterior are la bază cercetarea și serialul webdocumentar Bucharest Housing Stories realizate în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, (www.bucharesthousingstories.ro). Una din vitrinele expoziției se află la dispoziția vizitatorilor care sunt invitați să aducă obiecte care înseamnă pentru ei „acasă” și pe care le-ar vedea păstrate într-un muzeu al viitorului.

Provocarea asociată proiectului a fost de a gândi formule arhitecturale inovative care să integreze obiecte și tehnologii în spațiul definit, să pună în valoare povestea și să ajute la translatarea acestui spațiu către o viitoare destinație muzeală. Practic, această expoziție va genera un muzeu inedit aflat într-o permanentă transformare. Va fi gândit ca un spațiu mobil poziționat între muzeul clasic și un studio alternativ pentru experimentare și contact cu mediul creativ.

Copiii sunt și ei bineveniți! Curatorii au pregătit texte și locuri speciale pentru ei în expoziție, astfel încât întreaga familie să se poată bucura de experiența muzeală. Ateliere dedicate vor fi organizate pentru copii pe parcursul expoziției și vor fi anunțate ulterior.

Când:

Vernisaj: 19 mai, orele 19:00

Noaptea Muzeelor: 20 mai 2017, între  12.00 –  02.00

Până pe 19 iunie: 10:00 – 18:00

Unde: noul spațiul MATER, sub NOD Makerspace, Splaiul Unirii nr. 106, București

Cum: acces gratuit

Contact: Telefon: 0752 199 554; E-mail: contact@nodmakerspace.ro

Expoziție inițiată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și NOD makerspace și realizată în parteneriat cu Asociația Vira, pe baza proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României – www.bucharesthousingstories.ro.

Cu sprijinul: Muzeul Național al Țăranului Român și THE INSTITUTE

Sponsori: Orange, Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”

Inițiativă curatorială parte a proiectului ”Noaptea Muzeelor 2017. Din culise”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de proiecte culturale I/2017

Consultați și pagina http://noapteamuzeelor.ro/ pentru cele mai noi informații și programul complet.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *